Vinterförvara båten på rätt sätt – 4 tips

förvara båt i uppvärmt garage eller förråd under vintern

Att vinterförvara båten är ett viktigt steg för att försäkra sig om att den förblir i gott skick under de kalla månaderna. Rätt förvaring skyddar båten från väder och vind, minskar risken för skador och förlänger dess livslängd. Här följer fyra tips på hur du kan vinterförvara din båt på bästa möjliga sätt.

Hyra förråd och garage

Att hyra ett förråd eller garage för vinterförvaring av din båt är ett utmärkt alternativ för de som saknar egen förvaringsplats. Ett förråd eller garage erbjuder skydd mot väder och vind samt håller båten säker från tjuvar.

Att hyra in sig i ett garage eller uppvärmt förråd är helt klart det bästa alternativet för de som bor i södra Sverige där vintrarna inte är lika långa. Förråd att hyra i Göteborg och längst västkusten med omnejd finns att hitta online hos Prinsens Lager men det är viktigt att vara ute i god tid innan alla utrymmen blir uppbokade.

När du väljer denna typ av förvaring är det viktigt att kontrollera att utrymmet är torrt och välventilerat för att förhindra mögel och rostbildning. Tänk också på att täcka över båten med en presenning för extra skydd.

Garagetält och vindskydd

För båtägare med begränsat utrymme eller budget kan ett garagetält eller vindskydd vara ett kostnadseffektivt alternativ. Dessa lösningar är enklare att installera och kan ge tillräckligt med skydd mot regn, snö och sol.

När du använder ett garagetält är det viktigt att se till att det är ordentligt förankrat och att du väljer ett material som tål de väderförhållanden det kommer att utsättas för. Ett vindskydd kan också bidra till att minska risken för skador från grenar och annat flygande material under stormiga dagar.

Förvara på båtsläp utomhus

Om du planerar att förvara din båt på ett båtsläp utomhus, finns det några viktiga saker att tänka på. Först och främst bör båten placeras på en jämn och stabil yta för att förhindra att den tippar eller skadas.

Det är också viktigt att täcka över båten med en kvalitativ presenning som är vattentät och andningsbar för att undvika kondens och mögelbildning. Se till att presenningen är ordentligt fastsatt så att den inte blåser bort i starka vindar.

Slutligen måste du se till att din försäkring täcker en eventuell stöld vid förvaring på båtsläp utomhus.

Eget garage

För den som har tillgång till ett eget garage är detta det bästa alternativet för vinterförvaring av båten. Ett garage erbjuder optimalt skydd mot alla väderförhållanden och ger även en säker förvaring från tjuvar.

Innan båten ställs undan för vintern bör du dock se till att garaget är rent och fritt från skadedjur som kan orsaka skador på båten. Det kan också vara en god idé att investera i en avfuktare för att hålla luftfuktigheten på en lämplig nivå.

Förvara båten under vintern

Att vinterförvara båten på rätt sätt är avgörande för att hålla den i gott skick och redo för nästa säsong. Oavsett om du väljer att hyra ett förråd, investera i ett garagetält, förvara båten på ett båtsläp utomhus, eller använda ditt eget garage, är det viktigt att ta hänsyn till båtens skydd och säkerhet. Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att din båt förvaras säkert och effektivt under vintern.