Bra att registrera sin båt

Det är vanligt att ha båt här i landet. Med tanke på att de flesta bor i närheten av minst ett vattendrag är inte det så konstigt. Många tycker om att fiska, andra använder sin båt till att komma ut i naturen. Och ofta kan du hyra en båt om du inte har din egen. Men frågan är om du ska registrera din båt, och i så fall var?

En båt kan ibland vara en stor investering. Det finns båtar som är så väl utrustade att du har precis allt. De är tänkta för njutning, du ska kunna slappna av när du är ute på sjön. Andra båtar är inte lika avancerade men kan ändå kosta en slant. En av fördelarna med att registrera din båt är att det minskar riskerna för stöld.

Redovisa båten på rätt sätt

Förutom att du kanske vill registrera din båt så är det även frågan om skatter. Båtar har länge varit fredade, båtskatt har aldrig varit en stor sak. Om du har den som en del av ditt företag är det dock annorlunda. Då måste du föra in den i bokföringen, men kan också göra vissa avdrag för den. Fråga gärna din bokföringsfirma om sådana saker. De kan ge dig bra svar, ibland online.

Det där med båtskatt är något som diskuterats länge och väl. Regeringen har kommit med förslag, och ibland har de lyckats föra igenom en avgift. Tidigare hade det att göra med just registrering i båtregistret, men det avvecklades lite senare. Alla har inte samma syn på saken, och en del är högljudda om sina åsikter. Forskare vill införa skatteplikt på båtar.

Var kan du registrera båten?

Men det finns ett bra register, som inte har något med skatter eller redovisning att göra. Det ligger i ditt eget intresse att föra in din båt i Svenskt Båtregister, en tjänst som ligger på nätet. Bland annat är det enklare att identifiera vem som äger en viss båt. Tjuvar tycker inte om den kopplingen, så de undviker båtar som är registrerade.

Sedan kan ju båten slita sig och driva i väg. Då är det också större chans att du får den tillbaka om de vet vem som äger den. Ett register är inte så illa egentligen, speciellt som det inte handlar om pengar. Företag måste naturligtvis bokföra sina båtar och andra ägodelar, men det är en helt annan sak.