Kläder för båtlivet

Båtlivet är ett mycket roligt och spännande tidsfördriv för miljontals människor. Det ger dig möjlighet att vara ute på vattnet oavsett hur perfekt (eller inte) vädret är, samtidigt som du njuter av en vacker utsikt och tillbringar lite tid med din familj. Många nya båtägare vet dock inte allt de bör veta om båtlivet och detta kan leda till potentiellt farliga situationer eller skador. Kläder är en av de saker som många nya båtägare inte tänker på förrän det är för sent. När du åker ut på båten, även i varmt väder, måste du bära specialkläder för att på bästa sätt skydda dig från skador och garantera maximal komfort under din utflykt på vattnet.

Tips på kläder när du åker båt

En fara vid båtliv är hypotermi. Om du är mycket i vattnet kan du bli väldigt kall och din kroppstemperatur sjunker. Detta är särskilt farligt om du skadar dig eftersom det minskar blodflödet och försvagar hjärtat och andra vitala organ, vilket gör det svårare för dem att fungera ordentligt. Du bör alltid bära en flytväst när du åker båt så att du har mer flytkraft i vattnet och löper mindre risk att drunkna. Bär om möjligt varma kläder som fleece eller ull, men undvik plagg som håller kvar vatten, t.ex. spandex eller bomull, eftersom dessa ökar värmeförlusten från huden till vattnet. Men ta med dig något svalare för efter båtturen så du inte bli överhettad. Här hittar du härliga t-shirts för män – https://www.dedicatedbrand.com/sv/herr/t-shirts/

Kläder för värmen

En stor fara när man åker på vattnet är värmeutmattning. Detta inträffar när din kropp blir för varm och inte kan kyla ner sig själv, vilket gör att du blir uttorkad. När du är ute på vattnet kan det vara ännu svårare att reglera din temperatur eftersom du inte bara utsätts för solen utan också för vind, spray och vågor som alla har en kylande effekt. Det bästa sättet att undvika värmeutmattning under båtliv är att bära ljusa kläder som täcker så mycket hud som möjligt, inklusive armar och ben, eller våta kläder som hjälper dig att hålla dig sval samtidigt som de ökar avdunstningen. Viktigast av allt är att du tar med dig gott om dricksvatten om du skulle bli törstig innan du når din destination.

En annan stor fara när du är på båten är solbränna. Även under molniga dagar kan upp till 80 % av de ultravioletta (UV) strålarna passera genom moln,det är därför lätt att bli solbränd på en båt även om man är täckt och befinner sig i skuggan. När du väljer kläder för båtlivet, välj kläder som täcker så mycket hud som möjligt, t.ex. långa ärmar och byxor, och undvik att bära ljusa tyger som reflekterar UV-strålar i stället för att absorbera dem.

Kläder för att undvika insekter

Även om du inte ska ut på en sjö lockar allt vatten till sig insekter som kan bita eller sticka dig. När du väljer kläder för båtlivet, välj kläder som täcker så mycket av din hud som möjligt så att det blir svårare för insekterna att komma åt ditt kött. Se till att du har med dig insektsmedel om det finns fler insekter än vanligt och kom ihåg att applicera det regelbundet under dagen eftersom vissa repellenter inte håller så länge.

Kläder för seglare

Seglare bör också vidta andra försiktighetsåtgärder, som att bära en bredbrättad hatt och solglasögon för att skydda sig mot UV-strålar och regndroppar samtidigt som man minskar bländningen från vattnet. Slutligen,bär alltid en flytväst när du är på en liten båt för att garantera din säkerhet vid en olycka.