Hur stor båt får man köra?

Båtlivet är något som lockar många i vart avlånga land som bor längst kusterna eller vid större sjöar. Det är naturupplevelsen och frihetskänslan som många längtar efter. Det finns dock mycket att tänka på när det gäller båtar, precis som alla fordon. Precis som med en bil behöver man förstå hur en båt fungerar och kunna manövrera den korrekt. Det finns sjöfartsregler att ta hänsyn till och du behöver lära dig att köra båten på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Det finns mycket att lära, men något som är bra att fråga sig själv innan man köper en båt är: Hur stor båt får man egentligen köra?

Förarbevis för båt

Precis som med de flesta andra fordon behöver man körkort även för båt. Detta kallas ”förarbevis” och är ett krav för att få köra båt. Förarbeviset kan tas hos en båtskola genom att ta en kurs och genomföra ett prov. Kursen lär dig de grundläggande reglerna som finns på sjön och hur du ska navigera. Utbildningen är inte bara ett krav utan något du kommer få konkret användning av i ditt liv på sjön.
Även i båtlivet finns det regler att förhålla sig till och kunskaper om fordonet att ha koll på – därför finns förarbeviset! När du skaffat dig ett förarbevis för båt får du köra båtar som är:
Upp till 12 meter långa och 4 meter breda.

Varför ska man skaffa förarbevis?

Det korta svaret på denna fråga är att det är ett krav om du vill köra båt. Det går även att ställa sig frågan: Varför behöver man skaffa körkort för att köra bil?
Att köra en båt kräver kunskaper och färdigheter, både praktisk och teoretisk, för att kunna framföra båten på ett säkert sätt. Dina kunskaper gör båtlivet säkrare för dig, din familj och vänner.

Kustskepparintyg

Efter du har tagit ett förarbevis för båt kan du ta ytterligare kurser och utbildningar för att finslipa på dina kunskaper. Du kan även välja att utbilda dig vidare för att få köra ännu större fartyg.
Om du vill köra en båt som är större än 12×4 meter räknas båten som ett skepp, och du behöver införskaffa ett kustskepparintyg. För att få ett kustskepparintyg behövs först ett förarbevis, och du kan efter du skaffat ett förarbevis bygga vidare på din kunskap.
För att få ett kustskepparintyg behöver du gå en ytterligare kurs, samt göra en examination på samma sätt som för förarbevis. Observera att ett förarbevis är ett krav för att få ta ett kustskepparintyg, eftersom den kursen ger dig grunderna till ett säkert båtliv. Du måste även genomföra en så kallad båtpraktik för att få vidareutbilda dig till ett kustskepparintyg. När du genomfört detta får du ett kustskepparintyg och får köra båtar större än 12×4 meter.

Varför ska man skaffa kustskepparintyg?

Det korta svaret på denna fråga är för att få köra båtar som är större än 12×4 meter. Har du dessa ambitioner så är det den rätta vägen att gå. Att skaffa kustskepparintyg är inte heller något som skadar om du sedan väljer att endast köra mindre båtar. Det är en vidareutbildning som kommer göra dig tryggare på sjön. Båtpraktiken kommer även ge dig praktisk erfarenhet på sjön som du kan ta med dig för livet.