Förarbevis för båt

Idag har vi i Sverige inget krav på att den som kör en båt ska veta vilka regler som gäller på sjön, utan man antas veta det innan man ger sig ut med en båt.
Förarbevis som krav har diskuterats av regeringen men än så länge finns inget krav.

Faktum är att det blir allt fler fritidsbåtar i Sverige och inte minst i Stockholms och Bohusläns skärgårdar vilket innebär att risken för att möta andra båtar ökar.
Det finns cirka 700 000 fritidsbåtar i Sverige idag, och antalet har ökat under lång tid. Här behöver man veta vilka regler som gäller.

Varför förarbevis?

Det är också en god idé att veta hur man navigerar på sjön. Visserligen finns bra GPS:er att tillgå men tänk om den av någon anledning slutar fungera? Eller att kartan som finns i den är inaktuell. Då kan du finna dig själv vilse på sjön och inte veta ens åt vilket håll du ska. Öarna ser plötsligt likadana ut och du har ingen aning om var närmsta gästhamn ligger. Det är inte en trevlig upptäckt.
Därför är det väldigt smart att skaffa sig ett förarbevis. Även om det inte ger dig djupa kunskaper i sjövett och navigering så ger det dig grunderna och du har en chans att ta dig fram. Du slipper också tveka då du möter olika båtar, för du har fått kunskap om vilka regler som gäller. Vet du till exempel att en segelbåt alltid har företräde om ni ska till samma ställe och girar (svänger) samtidigt och du har motorbåt? Sådana saker får man veta då man tar förarbeviset.
Sedan har vi alla dessa sjömärken. De är röda och gröna, svarta och gula. De betyder olika saker och talar om för dig var du ska och inte ska köra. En del av dem varnar för grund så de är väldigt bra att känna till. Särskilt om din båt har stort djup under vattnet.

Kunskap ger trygghet

Tänk dig själv i en motorbåt körande in i en smal kanal där det sitter ett gäng sjömärken som du inte riktigt har koll på. Ett förarbevis skulle göra att du vet vad de betyder, och hur du ska tolka dem just i denna situation. Du skulle köra genom kanalen säkert och tryggt utan att känns osäkerhet och på så vis bli en bättre förare.
Det är också roligt att ta förarbeviset. Du träffar andra med samma intresse och du får skaffa dig den utrustning som behövs i form av linjal, passare och kartor. Du får öva på att sätta ut kurser och kommer att förstå det här som du kanske hört ”30 grader syd om Utö” till exempel. Det gör att du kommer att känna dig bekväm som förare av din båt. Begrepp som är välkända för sjömän kommer du också att få kläm på. Saker som att fyrarna har som uppgift att hjälpa dig navigera. De blinkar olika och med olika färg för att du ska veta exakt var på sjökortet (kartan) du befinner dig.

Stort lycka till med ditt förarbevis!