Nya Älvsborgs fästning

Nya Älvsborgs fästning ligger vid Göta älvs inlopp. År 1644 hade en dansk sjöstyrka spärrat inloppet till Göta älv genom att besätta Kyrkogårdsholmen. Efter att svenskarna med nederländsk hjälp, lyckats fördriva danskarna, beslutades att en ny fästning skulle byggas.

Samtidigt skulle den gamla och förfallna Älvsborgs fästning rivas. Den nya fästningen började byggas 1653 efter en befästningsplan av generalkvartersmästare Johan Wärnschiöld och var färdig 1677.

Idag är detta ett av Göteborgs mest besökta turistmål med eget Wärdshus, konferensanläggning och festlokaler.

Danska flottan anfaller

1719 anfölls och besköts Nya Älvsborgs fästning av den danska flottan under flera dagar, varvid den fick stora skador som dock reparerades under de följande åren. Under 1700-talet utfördes flera om- och tillbyggnader. År 1766 revs tornets överdel och ett bombsäkert klostervalv uppfördes och tornet fick därmed sitt nuvarande utseende.

Slutet som försvarsanläggning

Från slutet av 1700-talet till 1866 fungerade fästningen som fängelse. Som mest fanns här drygt 100 fångar. År 1868 upphörde Nya Älvsborgs fästning att räknas som försvarsanläggning. Under första världskriget var fästningen förråd och förläggning i samband med mobiliseringen.

Sedan 1971 är Nya Älvsborgs fästning ett populärt utflyktsmål och här finns Restaurang, Wärdshus, Kyrka och Museum. Fästningen är också ett populärt för företag som vill konferera i de vackra miljöerna och många bröllopspar har vigts i den vackra Karolinerkyrkan. Fästningen är statligt byggnadsminne.

Väl ute på ön kan ni få guidning och besöka Wärdshuset, där serveras Fisksoppa, Långbakat högrev, Svamp Gnocchi (Veg), Getostsallad med valnötter (Veg), Räksmörgås.
Till dom små finns köttbullar och pannkakor. I cafét serverar vi glass, drick, godis, smörgåsar och bakverk.

Glöm inte att besöka vår souvenirbutik innan ni lämnar ön.

Tidtabell för sommarens båtar kommer snart, om ni vill ha information om grupper, bröllop eller liknande kontakta oss på 031-101015 eller på info@vastkustlinjen.se

Välkomna!

 

 

Skicka boknings- eller offertförfrågan

Hyr din egen fästning

Hyr din egen fästning

Stora Kurtin V med kapacitet för ca 130 personer, här dukar vi för bröllopsmiddagar, större förtagsevent och högtidsdagar samt våra julbord, här finns också möjlighet till större biosittning.

Kurtin III:s historiska valv för upp till 40 personer med sina stämningsfulla smidesljuskronor.

Kommendantens Wärdshus med daglig verksamhet och fullständiga rättigheter

Riddarhjelms Sal i Befälshusets med sin kungliga inredning för 70 personer i konferens eller som middagssittning.

Smedjebatteriets Lönnkrog belägen i vallarna på yttre borggården

Fredstaken belägna uppe på kurtinerna med plats för 250 gäster i vardera och med en fantastisk utsikt över västerhavet och mot hamninloppet

Konferens & Möten

Konferens & Möten

I Befälshuset finns våra konferenslokaler, här kan vi rymma allt i från större till mindre sällskap med olika önskemål. Det finns också flera grupprum med olika typer av sittning för den som vill ha lite miljöombyte.

Efter er konferens eller möte fram till eventuell middag i någon av våra vackra matsalar kan vi erbjuda ett aktivitetsprogram där det finns något för alla, se vidare under aktiviteter.

Kommendantens Wärdshus

Kommendantens Wärdshus

Kommendanthuset från 1600-talet inhyser nu wärdshus med fullständiga rättigheter och där serveras både lunch, middag, bufféer och ett fullt kafésortiment, och de mindre har sin meny.

Kommendanthuset från sent 1600-tal är, utöver själva fästningen, den äldsta av byggnaderna som finns kvar. Kommendanten, det vill säga fästningens chef, använde huset som bostad åt sig och sin familj. Dessutom fanns expeditionslokaler. Från början fanns i husets östra del en större sal, som kan ha varit fästningens första kyrkorum. Ritningar från 1700-talet visar att det förutom bruksutrymmen fanns fyra kammare och två större salar i huset. Det har idag ungefär samma karaktär utvändigt, som det haft sedan man någon gång på 1820-talet sänkte och planade ut det kraftigt sluttande taket.

Aktiviteter

Aktiviteter

Ta med dina kolleger och vänner till Nya Älvsborgs Fästning och umgås med roliga aktiviteter och spännande tävlingar som är både teambildande och kul.
Det kan vara med gänget som inledning på en trevlig kväll eller med arbetskompisarna som avslutning på en lyckad konferens eller fest.
Aktiviteterna är både fysiska och kluriga, och där nyckeln till framgång är samarbete. Fästningskampen är en kombination av lekfull gruppdynamik och spännande tävlingar. 

Vi har även:

Provningar -Vin, Öl och Cholkad m.m.

Vin & Ost – Hildas Ost i Stora Saluhallen

Ostronkurs – historia, sorter, öppning m.m.

Whiskeyskola – Makmyra Svensk Whisky

Kaffekurs med Bergstrands Kafferosteri

Karolinernas historia

Västkustens Segelskutor

Välkomna till en oförglömlig dag på Nya Älvsborgs Fästning!

Karolinerkyrkan

Karolinerkyrkan

I Nya Älvsborgs Karolinerkyrka för 110 personer arrangerar vi såväl kyrkliga som borgerliga ceremonier med efterföljande middagar i någon av våra matsalar.

En kyrka i fästningstornets nedre våning - Nya Älvsborgs kyrka - inreddes 1658, men invigdes först den 10 juli 1708 efter ritningar av stockholmsarkitekten Jean de la Vallée

Omgivet av läktare, sträcker sig kyrkorummet genom två våningsplan. Kyrkan mäter 8x8 meter, och har höjden 6,5 meter.

I samband med att Gamla Älvsborgs kyrka lades ner 1671, överflyttades ett antal medaljongporträtt i olja över till Nya Älvsborg, där de utsmyckar räcket till läktaren. De föreställer Frälsaren, Moses, Jesaja, Jeremia, Hezekiel, Daniel och evangelisterna - Kristus på korset finns på altartavlan. Ovanför altartavlan hänger en kopia av ett porträtt av Karl XII, en i kyrkliga sammanhang troligen unik placering. Originalet, i guldram och krönt av två korslagda svärd och en kunglig krona, målades av David von Krafft och anses tillhöra ett av de bästa porträtten av kungen. Det förvaras sedan 1917 på Göteborgs Museum.

Den 18 april 1869 hölls den sista kyrkostämman med Nya Elfsborgs församling. Den 14 juni 1871 fastställde Kungl. Maj:t att Nya Älvsborg i kyrkligt avseende skulle tillhöra Lundby församling, och att dess kyrkokassa och inventarier skulle överlämnas till denna församling.

Kyrkan är en av de bäst bevarade från Karl XIIs tid. Under danska kriget 1719 och pågående gudstjänst for en tolvpundig massiv kanonkula in genom ett fönster i kyrkan, tog benet av en soldat och rände in i den motsatta väggen. Där sitter den ännu kvar. Kyrkan restaurerades 1727 och 1904-05.

På Älvsborgsöns södra fästningsmur, invigdes den 16 maj 1971 två gamla mistsignalklockor från olika fyrplatser på västkusten. De skulle användas i kyrkans regi, och var en gåva från Svarta Örnsorden i Sverige som bildades i kapellet på ön i början av 1900-talet. Klockorna överlämnades av ordens stormästare Björn Traung.

Corps de Garde

Corps de Garde

Corps de Garde från 1760 innehåller idag fästningsbutik samt Kommendantens och bokhållarens kontor.
I fästningsbutiken finner besökaren souvenirer, tidsenligt godis, glass, dricka, vykort och bilder från tiden då det begav sig.

Corps de Garde, eller vaktbyggnaden, byggdes på 1760-talet men det har funnits en tidigare byggnad på platsen. Huset hade tidigare två vaktrum med varsin ingång, en för soldater och en för underofficerare. Ett corps de garde placeras ofta ovanför en fästnings huvudingång. Placeringen på Nya Älvsborg kan ha som syfte att bevaka fångarna i de näraliggande kurtinerna 9 och 11.

Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk förvaltar kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som staten äger. Dessa finns över hela Sverige. Husen och marken bär vår gemensamma historia och framtid. Det är Statens fastighetsverks uppgift att på ett hållbart sätt ta hand om dem så att de finns kvar till kommande generationer. De fastigheter vi ansvarar för är sådana som har stora kulturhistoriska värden, eller sådana för vilka staten har ett särskilt ansvar. Vi förvaltar också stora markområden som under århundraden tillhört staten.

Mellan kust och fjäll, slott och koja

Totalt rör det sig om cirka två miljoner kvadratmeter byggnader och en sjundedel av Sveriges yta. Det ekonomiska värdet av fastigheterna uppgår till drygt 13 miljarder kronor.

 • Det kungliga slotten med tillhörande parker
 • Fästningar och monument
 • Jord- och skogsegendomar i södra och mellersta Sverige
 • Kronoholmar med fyr- och lotsplatser
 • Rennäringens åretruntmarker väster om odlingsgränsen i Norrbottens och Västerbottens län
 • Residens
 • Regeringsbyggnader
 • Riddarholmens hus och mark
 • Skeppsholmens hus och mar
 • Statliga musei- och teaterbyggnader
 • Sveriges ambassader och andra statliga byggnader i utlandet

 

För mer information, besök Statens fastighetsverk.

Hellmans Drengar på Nya Älvsborgs fästning

HÄNG MED EN DRENG. Helkväll på Nya Älvsborgs fästning. I priset ingår: båtresa tillsammans med drengarna på M/S Nya Skärgården, guidning, läcker skärgårdsbuffé samt underhållning av Manskören Hellmans Drengar. Datum: fredag 25 maj 19:00 - ca 23:30, fredag 1 juni 19:00 - ca 23:30 samt lördag 2 jun 17:00 - 22:30 Pris 595:- pp Extra turer till Älvsbor...Läs mer

Heldagskryssning med Lady Ellen och Nya Älvsborgs fästning

HISTORISK HELDAG FÖR HELA FAMILJEN SEGLING MED LADY ELLEN OCH LUNCH PÅ NYA ÄLVSBORGS FÄSTNING M/S Lady Ellen är ett av världens vackraste fartyg, byggt efter originalritningar från 1908. Under en heldag kan man nu göra en 3-timmars seglats i Göteborgs skärgård med denna västkustens pärla och kombinera detta äventyr med ett besök på Nya Älvsborgs fä...Läs mer

Midsommarkryssning till Nya Älvsborgs fästning

På midsommarafton avgår vi 11:30 från Stenpiren i centrala Göteborg och 11:45 från Eriksberg Pir Fyra. Under cirka två timmar kryssar vi ut i Göteborgs södra skärgård med härlig midsommarstämning ombord. När vi sedan angör Älvsborgs Fästning, som ligger på Kyrkogårdsholmarna, väntar midsommarfirande för både stora och små. På ön får man vara med o...Läs mer

Kryssning till Nya Älvsborgs fästning - tillval med guidning

Boka er båtresa och guidning. Välkomna till Nya Älvsborgs fästning - Välj hur ni vill att er dag på Nya Älvsborgs fästning skall bli, boka in båtresan ut, välj på guidning om ni vill ha det. Vissa dagar kan man även åka en tur ut i Södra skärgården eller ta ett besök på Volvo museum, båda dessa turer tar ca 2 timmar och man kommer tillbaka till ön...Läs mer