Dagskryssning mellan två vackra sund

Stenungsund – Mollösund

MED BUSSTRANSFER GÖTEBORG T/R

 

Vi kliver på bussen i Göteborg för att byta färdmedel till båt i Stenungsund. När vi kliver ombord är frukosten framdukad. Samtidigt som vi njuter av morgon kaffet styr vi kosan nordväst mot det trånga Skåpesund, en smal idyll mellan Tjörn och Orust som har en förbindelse mellan sig; Skåpe sundsbron. Flera gånger har kapp seglingen Tjörn runt haft sin målgång här.

Vi kommer ut på Stigfjorden som är som ett innanhav i miniatyr mellan Orust och Tjörn med sina segelbara men trånga sund i både öster och väster. Platsen vi kryssar förbi är en av kustens rikaste fågelplatser med sina strandängar där änder, gäss, svanar och vadare gottar sig om våren. Stigfjorden är ett naturreservat just på grund av detta och har upptagits på listan över våtmarker med internationell betydelse i den så kallade Ramsarkonventionen.

Ombord guidas vi, samtidigt som vi passerar släta klippor som varvas med jordbruksområden och kuperad, delvis skogsklädd terräng, höga bergsplatåer och lövträds partier. Lyr, eller Lyrön som man säger i folkmun, närmar sig och vi väljer att runda ön på insidan. Lyrön är en spännande plats. Man vet att ön varit bebodd  redan på stenåldern och det finns rester av hövdinga gravar och gravrösen från Brons åldern. Och på västra sidan där Brevik nu ligger, låg fiskeläget Lyreleje på 1600-­talet.

Än idag finns det åretruntboende på ön och en av dem som trivdes på ön i sitt sommarhus var den folkkäre artisten Robert ”Robban” Broberg. Så för att hylla minnet av denne storhet inom svensk musik borde man kräva lite Robban­musik av spelemannen ombord, eller hur!?

I linje med Nösund på Orust svänger vi sydväst genom Tångesund där vi i slutet når sundet Mollö. Vi intar en god lunch på Mollösunds Wärdshus och så besöker vi Lutfiskens museum och passar på att ta oss en promenad i det bedårande lilla samhället. På Mollösunds Värdshus dukas det upp till lunch som vi intar innan vi byter färdmedel igen, för att ta bussen tillbaka till Göteborg.

INKLUDERAT

  • Busstransfer & båtresa
  • Fika
  • Lunch på Mollösunds Wärdshus
  • Guidning
  • Musikunderhållning

 

Pris 745:- per person 

Minimum 30 deltagare, om ni är färre hör av er till oss så ser vi till att ni kan åka med någon annan mindre grupp. 

Välkommen ombord!

 

Skicka boknings- eller offertförfrågan