Dagskryssning till karantänstationen på Känsö

Göteborg – Känsö – Göteborg

 

Samtidigt som de båda handelsmännen sätter sig till rätta, sprakar det till i svavlet som tänts i rännan. Pesten sprids men affärerna fortsätter.

Från Stenpiren går dagens spännande färd förbi Asperö, Brännö och Köpstadsö innan vi lägger till vid den världsunika karantänstationen på Känsö. Här får vi höra guiden berätta om den fantastiska historien kring Känsö som kararantänstation, en anläggning som stod färdig 1771.

När gula febern spred sig och Sverige ökade handeln med smittade länder i världen blev behovet av karan tänanstalter i landet akut. Känsö blev en av Sveriges fem anstalter, med ett perfekt läge i yttre skärgården och granne med Vargö håla där ostindiefararna hade sin station. Eftersom ön också var obebodd fanns minimal risk att ön var smitthärjad.

Vi får berättat för oss hur handelsmän och resenärer fick sitta i karantän på Känsö i fyrtio dagar och vi besöker den idag troligen enda i världen bevarade Parloiren. Byggnaden användes som samtalsrum där besökare kunde träffa och samtala med de som var intagna i karantän, både privat och i affärer. Rummet, som är delat på mitten av en ränna, har stänger och galler på var sin sida för att minska smittorisken. I rännan eldade man med svavel för att ta död på smittämnen i luften.

Efter guidningen serveras lunch på Känsö Lägerrestaurang, mätta och belåtna styr vi ut mot "Snobbrännan" och Göteborgs hamn för att senare släppa av er på Stenpiren. 

Inkluderat

  • Båtresa
  • Fika
  • Lunch på Känsö
  • Guidning
  • Musikunderhållning

 

Pris 695:- per person 

Minimum 30 deltagare, om ni är färre hör av er till oss så ser vi till att ni kan åka med någon annan mindre grupp. 

Välkommen ombord!