Dagskryssning till stenhuggarnas rike

Smögen – Bohus Malmön – Hunnebostrand

MED BUSSTRANSFER GÖTEBORG T/R

 

Det skeppades tonvis med granit från Bohuslän till både Sydamerika och Portugal. Den svenska stenen var vida känd. 

Vem har inte hört talas om den röda graniten från Bohuslän? Tillsammans med Bohus­ Malmön har Hunnebostrand lång tradition som huvudort för stenhuggarnas rike och stenbrott för bohusgraniten. 1842 öppnades Bohusläns första granitstenhuggeri på Malmön och trettio år senare öppnades stenbrott i Hunnebostrand med export till byggnadsprojekt som tyska örlogshamnar och Kielkanalen. Idag finns fortfarande aktiva stenhuggerier i bland annat Hunnebostrand och i grannorten Hamburgsund ligger Konst närernas Kollektivverkstad som har stenutställningar och ger kurser i stenhuggeri.

Idag tar vi bussen från Göteborg till Smögen där vi kliver ombord och gör oss hemmastadda för en båttur till just Hunnebostrand. Vår dryga tvåtimmars färd går först söderut för att ge oss en glimt av de gamla stenbrotten på Bohus­ Malmön innan vi vänder norrut igen för att gå genom Sotenkanalen mot Täresund. Detta är en genväg mellan fastlandet och Flatholmen i farleden mellan Ulebergs hamn och Bovallstrand som gör att vi slipper ge oss ut på ett öppet Skagerak. Vi ser resterna av gamla stenbrott längs vägen innan vi vänder kappan mot Hunnebostrand igen för lunch på numera historiska Bella Gästis.

Mätta och belåtna gör vi ett besök på Stenhuggerimuseet som ligger i ett gammalt stenbrott. Här får vi se och höra om hur museet främjar och utvecklar bevarandet och gestaltandet av stenhuggarperiodens framväxt och kulturarv för den Bohuslänska granitens geografiska område, från Gullmaren och Lysekil i söder till Idrefjorden och Strömstad i norr. Och efter en dos kulturhistoria blir vi upp hämtade av bussen som tar oss tillbaka till Göteborg.

Inkluderat

  • Busstransfer & båtresa
  • Fika
  • Lunch på Bella Gästis
  • Guidning
  • Musikunderhållning

 

Pris 745:- per person 

Minimum 30 deltagare, om ni är färre hör av er till oss så ser vi till att ni kan åka med någon annan mindre grupp. 

Välkommen ombord!

 

 

Skicka boknings- eller offertförfrågan

Karta